May 8, 2017

Представљамо радове наших ученика

Представљамо Вам литерарне радове наших ученика.

ментор ученика: професор српског језика и књижевности Јасна Ожеговић

1. Рад

Рад се састоји од 3 дела. Први представља белешку из свакодневног живота, а друга два дела представљају исту белешкусамо написану другацијем стилом или симболиком, зависно од теме. Овај рад је спадао у оквиру рада на бесплатном курсу писања ‘Блогерама’, на Филозофском факултету.

БЕЛЕШКА

Журим у парк. Идем каменом стазом, међу голубовима. Срећем човека. Био је сав савијен, блед и изгледао је мрзовољно, као да му није стало до живота. Не размишљајући о њему дуго, наставио сам. Стижем до места где се стаза дели на два дела, где их дели пут. Лева страна је била блатњава док је друга била сва процветана. Стижем до парка и седам на клупу. Посматрам жуто лишће које опада са дрвећем. Моју пажњу са лишћа је скренуо човек од пре који је био мрзовољан, али сада исправљених леђа и насмејан.

ОТМЕНО

Трчим ка парку, сав зајапурен, горећег срца које лупа као никад до сада. Идем стазом, мада успоравам да би грациозно прошао међу белим, као снег, голубовима, а да их не уплашим. Налећем на човека којег једноставно испољава аура негативности и туге, али ипак се види трачак наде, која као варница, само чека да се прошири у пун пламен страсти. Стаза је напослетку открила обе своје стране, као човек своје најдубље тајне и осећаје, једна црна и блатњава, као да са намером одбија све од себе, а друга, као чиста супротност, стаза окружена долином пуном цвећа као из неостваренога сна, која се чини као да поприма облик особе пуна разумевања и љубави, нешто привлачно. Силазим у парк и осећам се као у спокојном сну, у близини златног лишћа. Тако очарен снажном лепотом јесени, видео сам бившу варницу сада претворену у емоционални пламен.

БОЈЕ

Видим приказу, високу, у нејасним и мутним бојама, како се брзо креће по сивој, дебелој, линији да би приказа напослетку била украшена, барем на тренутак, са белим пегама око ње. Пролази поред црне мрље, која стоји, укочено, беживотно, флегма, као да значај нема. Сива линија се временом почела делити на две палете са бојама различитих расположења. Једна је била тамна, као мрак црна, муљ са којим се ништа не би могло представити у облику живота, а друга је имала разне боје, које су заједно чиниле неизмерну лепоту. Делила их је тамна линија, али те палете су се чиниле као да су део истог, али у исто време су биле супротне међусобно. Портрет се временом променио, и све је било златно жуте боје, и тако у том златном рају појавила се беличаста светлост, која је својим присуством чинила да све буде још ведрије. Нешто у вези те светлости ми је било познато, као да сам је већ видео негде.

Сергеј Иванчев

Смер: Машински техничар за компјутерско конструисање 404

ученик Средње машинске школе

2. рад

Ноћна клапа

Ову причу сам написао у оквиру курса креативног писања „Блогерама“ 2016.

Ова улица ми се чини да је дужа.

Познајем је од малена; на њој је моја бакапокојна становала. Али ове ноћи чини ми се да је некако другачија; дужа и крива, а ноге ми се осећају тешке као џакови кромпира. Шетајући, примећујем мањак људи у околини, што мени сада сасвим одговара. Нисам иначе толико склон самоћи, али понекад просто немам воље да јој се одупрем.

На крају улице беше вртић, а у продужетку травњак иза којег се налази широк булевар. Да би стигао до мог стана, потребно је скренути лево од вртића ка пролазу који води у кварт и онда наставити право. Нисам ни помислио да негде другде одем. Онда ми се причинуло да сам чуо глас.

Не, више гласова.

Ја се окренемка вртићу, али ни мачора луталице не видим, а светла су сва погашена. И тад препознајем гласове као певање. А, па то није ништа необично! Али овакво певање тешко да сам икада чуо у два ујутру. Гласови су били чисти, високи у тоналитету и још чудније, пријало ми је да их слушам.

Окренујући се поново, ја кренем ка гласовима, а они ме доводе на травњак. Лампијони су сви били погашени, а ипак сам имао одсјај светла у очима. Одакле? И тад, међу густим гранама, просветлео је пламен.А око пламена, њих четворица су стојали, певајући. Приметио сам врло брзо да то што певају, то јест, у стилу у којем певају је „музика бријачнице“; не учествују инструменти, већ их замењују сами певачки гласови.

У том тренутку, на уму ми није било ништа сем њиховог певања; нити што је овако рано ујутру, нити што је овако чудно место за певање. Невероватно благи гласови, као мед слатки, али непогрешиво одрастли. И онда,на трен, језаме је нека захватила. Моје ноге су се опаметиле; корак уназад, па онда и још један, па онда и други. Шта ми је светада прохујало кроз ум, тешко да се могу више и сетити. Полако, лагано, неуплашен, али не и сасвим при себи, оставио сам их да певају.

Напустио сам травњак, и поново на крају улице се нашао, поприлично зачуђен. Гласови су постајали све тиши како сам даље шетао. Питања, и само питања.

„Али што у травњаку?“

„Али што у ова доба?“

„А, што их не питам ја?“

И као прекинут филм, нешто у мени ме је натерало да баш то и урадим. Окренуо самсе у месту и почео да марширам ка где је пламен био. Вртић, па травњак, па…

И нестаде пламен, и нестадоше певачи. И нестаде песма.

Драгинчић Дејан

ученик Средње машинске школе

смер: Машински техничар за компјутерско конструисање, 404